Wednesday, 8 January 2014

HOW I MISS THIS MOMENT :')

بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

ASSALAMMUALAIKUM W.M.B...

08 Januari 2014

Hari ni tanpa sengaja jumpa awak..
semakin saya nak jauh dari awak..
semakin kerap saya jumpa awak..

How I miss this moment..
we talk..we share..
even cuma beberapa minit..
ianya cukup bermakna buat saya..

dah lame sangat kita tak borak macam tu..
dah lame sangat kita sepi..
bersua tapi tak bersuara..

hari ni..kite diberi peluang bercakap..
walaupun kita borak bukan hal kita..
saya tetap rasa bahagia tu..
masa kita bercakap..
kita saling berpandangan..
ada suatu perasaan masa tu..

ehemmm..ehemm..ehemmmm... opssss" TERjiwang plak.. hihi..

kekok jari jemari nak menaip..lame benor dah atiq tinggalkan blog ni.. haiyshh.. nasiblah boleh bukak lagi.. hihi..
ok..nak cite..hari ni best sangat-sangat.. 
bermula kisah teman ika g servis kete..tup2 tayar ika ad poblem..so kenalah tukar tayar baru..duit lak ika lum sempat withdraw..so..mule la mencari idea nak mintak tolong sape kat kota ni.. mule2 call Madi..dia baru otw balik rumah..bz nampak gayanya..
then, teringat Zul ad kat rumah..so..call la die..nervos gak..lambat die angkat..ingat die tak nak jawab..nasiblah die jawab..ALHAMDULILLAH..die boleh tolong..
so..atiq ngn Ika tunggu jep la die datang..bila die datang Ika cepat2 naik belakang..suruh ak duduk depan..
ok! nervos+happy sebenarnye.. tapi maluu..hihi..dah lame tak naik kete ngn die..duduk sebelah lagilah ntah bile last..
nak cakap..suke tengok die drive..comel je..dala botak..ngee~ *dietakperasankotkenatenung..
pastu sampai je MayBank Ika turun..tinggal ak ngn die je dlm kete..
awkward moment gak laa..sbb dah lame tak bercakap dgn die b'2.. 
tapi die mule stat tanye.. 'tau tak kat mane nak cek KWSP?'
so..dari situ mule la perbualan kami.. ehhh~ macam tak ade pape lak.. borak macam dulu2 gak.. mungkin ni tanda positif.. kami boleh berbaik..
happy sangat mase ni..tak sangke die nak bercakap dengan Atiq lagi..lepas dah macam2 Atiq wat..huhu..
kalaulah ada kekuatan..nak luahkan segala2nya kat dia tau..ngee~
Ok! tu jelaa.. SWEET sangat rasenyee..how I miss this moment..how I miss him.. =')

lepas dah siap servis kete Ika.. kami berdua berdating..
yeaayyyy" akhirnya dapat pergi Country Garden siang hari..dapat la amik gambo.. SUBHANALLAH..cantik sangat tempat tu.. pastu Ika ajak g JOHO Concept.. stylo gler tempat tu..pastu pastu..kami mengisi perut dan hilangkan dahaga kat Kg.Melayu.. dah kenyang..jalan2 kat TESCO extra pulop..
wahhh"..kemain berjalan.. thanks kesayangan (Iyka Norizam) bawak kite jalan2.. (^_^)"

today is wonderfull day..
much LOVE.. ='D

"...Jika kita menyintai seseorang, kita akan sentiasa mendoakannya walaupun dia tidak berada di sisi kita..."


thanks and sorry for e'ting
= AtiQ (^_^) =

Monday, 14 January 2013

Ustaz 17tahun (Ribath)


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

ASSALAMMUALAIKUM W.M.B...

jom selawat jap.. ^_^

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ


13 Januari 2013
(Petang)

pertama kali Atiq menjejakkan kaki ke teratak Ribath Syeikhul Ariffin..
Atiq kenal dengan Kak Suki.. jumpa adik2 ribath yang sangat comel,bijak dan baik..
SUBHANALLAH..sangat tenang dan gembira dapat datang sane walaupun kejap je untuk jemput mereka ke UiTM.

(malam)

selepas selesai persembahan Qasidah dan nasyid.. Atiq minum malam di meja VIP bersama ustazah.. pada masa ini baru ada kesempatan bertegur sapa dengan Ustaz Hazmin a.k.a adkmin.. walaupun baru berusia 17tahun.. beliau amat tinggi ilmu agamanya.. terasa amat kerdil diri ini.. sempatlah beliau memberi sedikit 'sharing'.. beliau seorang yang sangat rendah diri dan suke buat lawak.. hurmm.. kami sempat ta'aruf sikit2 sekadar berbahasa sebab dia tetamu.. minta email dari dia sebab dia cakap apa2 email.. tapi tiba2 dia suruh bagi no fon so kami pun bertukar2 no fon..

------------------------------------------------------------------------------------------------------------

(12.44 a.m)
bunyi message masuk..
* 1 new message
    Ribath Hazmin
::terkejut::bukak dan baca::

MESSAGE beliau :

kita belajar melebur dalam gelap tanpa harus lenyap
merengkuh rasa takut tanpa perlu susut
ku cuba berdiam dan terbangun dari ilusi
namun aku tak memilih untuk pergi
aku merindukan mu
disaat aku merasakan kesepian
aku merindukan mu ketika aku terbangun dari ilusi ku
aku merindukanmu ketika aku teringat akan sapa lembut mu ya Rasulullah.
Jazakumullah ahsanal jaza' pd smua. insyaallah jika itulah krana cinta, penat lelah bukan alasan lg, dan hidupkan cinta pd mrk yg tiada cinta, brgsiapa yg hnya ingin dirinya dicinta, tnpa memerlukan cinta org lain (brkash syg) maka dialah org yg sombong..
"Hidupkan cinta krn dlm jiwamu ad cinta"

Atiq REPLY :

Subhanallah.. Indah kata2 tu.. Memberi ilham pada diri yg selam ini masih samar2 dalam mencari apa yang perlu dikecapi..
Jazakallah..terima kasih banyak atas semua perkongsian dan qasidah tadii..
Ampun maaf atas segala kekurangan dan kelemahan..

Beliau reply :

Iya..Qasidah (puji pujian pd rasulullah) yg penting mmbri kesan pd jiwa, makin bergetar2 hati kita dlm sujudnya, sehingga tiada lg air mata lntaran rindu pd baginda, tnpa beliau kita jahil, tiada agama, hidup dlm bayangan ilusi dn imaginasi dan tnpanya tiada knl kita pd rabbul'alamin.. Tuhan yg menciptakan kita.. Didunia kita mncri kbhagiaan akhirat yg abadi, bkn dahaga atau lena dlm buaian cinta dunia yg fana yg akn binasa.
kmi ucpkan trimaksh byk pd smua.. Sudilah kiranya dtg berkunjung k tmpt kami

Atiq reply :

Terasa sangat kerdil diri ini.. terasa terlalu banyak lena dalam duniawi hingga alpa akhirat yg kekal abadi..
semoga hati ini akan terus kuat menyintai Rasulullah bukan duniawi.. Sgt2 bersyukur jumpa kalian.. em.. insyaAllah.. Kami akn berkunjung lagi.. kalian pun jemputlah datang lagi..
Syukran..

Beliau reply : 

Byk lg ingin kongsi crita td, klu dtg sni insyallah sy nk smbung, kita ibaratkan stu kluarga or adk bradk, kita suburkn ksh syg dmna brda, inilah diantra akhlak yg diterapi oleh rasulullah pd para sahabat, krn sesungguhnya kekuatan islam itu diantranya brkash syg dn akhlak yg murni, sehinggakan org alim berdailog dgn cra ilmu tiada mmbri kesan pd org kafir, tpi mrk msuk islam lntaran melihat keindhan akhlak islam.. Yahudi mndidik kita memandg islam itu remeh (selekeh) dn terores, dn hebatnya keristian atau budya barat, itu diantra gerakan usha yhudi dlm meracuni prmikiran umat islam. Seorg padri mngtkan "org islam yg murtad itu lah yg paling bodoh"..jd nk dgr cita lebih lanjut kita smbung lah jika kita dpt brtmu lh insyaallah. wslm

Atiq reply :

Hurmm.. InsyaAllah.. trima kasih hazmin.. salam..


*sebenarnya..atiq tak tahu nak reply apa setiap msg dari dia.. terasa malu, segan dan kerdil sangat.. dia baru berusia 17tahun.. tp tinggi ilmu agamanya.. dia pernah belajar kat Indon dan pernah pergi Mesir.. SUBHANALLAH.. =')

*syukur mengenali beliau..


"...UMUR bukan penghalang untuk menuntut ILMU..GURU tidak semestinya Lebih DEWASA dari kita..."


thanks and sorry for e'ting
= AtiQ (^_^) =

MINGGU JKJR


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

ASSALAMMUALAIKUM W.M.B...

jom selawat jap.. ^_^

اَللَّهُمَّ صَلِّ وَسَلِّمْ عَلَى سَيِّدِنَا مُحَمَّدٍ

ALHAMDULILLAH.. masih lagi bernafas dengan nikmat dan kurniaan dariNya.. masih lagi Islam dan punya Iman... =)
ALHAMDULILLAH jugak sebab Atiq dan kelab In-Soft dapat menyelesaikan semua aktiviti sepanjang minggu 'Jiwa Kami Jiwa Rasulullah'.. sangat banyak input, pengajaran dan inspirasi Atiq dapat.. terasa hati ini semakin tenang.. SUBHANALLAH... ALHAMDULILLAH... 

sweet memori :
- jaga meja jualan
- dapat eratkan silaturahim sesama tanzim
- jumpa dan makan semeja dgn Imam Muda Naufal.. eheemm".. ehhhh~
- pergi Ribath Syeikhul Ariffin dan jumpa adik2 comel.. seriusly teringin sangat nak duduk kat sane.. rasa sangat kerdil diri ni nak dibandingkan dengan adik2 kat sane..
- dengar alunan Qasidah dari adik2 ribath dan kenal kumpulan Khalifah
- belajar macam2..dpat macam pengalaman
- kenal dengan Hazmin a.k.a adkmin (tenaga pengajar Ribath yg berusia 17tahun)


"...semoga Allah redha dan mendapat keberkatan dan kerahmatan dariNYa..AMIIN..."
"...semoga SEMAKIN SUBUR RASA CINTA KEPADA NABI MUHAMMAD S.A.W.."

thanks and sorry for e'ting
= AtiQ (^_^) =

Monday, 3 December 2012

MAK ABAH dan mereka


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

ASSALAMMUALAIKUM W.M.B...

ALHAMDULILLAH...Atiq dah senior PART 5... semoga semester ni lebih baik dan segalanya dipermudahkan.. amiin....(^_^)"

Ok.. nak cerita sikit.. hee~

Jumaat - 30/11/2012
-pergi Taman Buaya dengan MZS, along, alang, adah n syuk.. ibu ayh n adik2 pergi Perak.. (sedih) kena tinggal.. tu yg b'jalan tu.. hukhukhuk
-balik singah rumah MZS..ha".. borak dgn 'makcik dan pakcik' start daripada ni pangil 'MAK ABAH' sebab mak abah dah biasekan diri cm tu dari dulu.. Atiq jep duk pangil makcik pakcik.. tapi sejak borak dr pkul 8.00 smpi kul 10 lbh tu.. pangil jep mak abah..lg mesra dan selesa.. hihi.. (bahagia).. em.. klau dah borak..confirm2 la bnyak cerita kan.. lalala~ banyak rahsia z* pada atiq tau.. wee~ lagi2 Z* xde kat umah time ni kan.. hehe..
ALHAMDULILLAH.. Atiq bahagia dan gembira sangat dapat kenal family dia.. mereka sangat baik, caring, suportive n macam2 la.. syukur sangat.. semoga ianya akan kekal selamanya.. amiin.. "ATIQ SAYANG SEMUA <3 br="br">-mak abah suruh diner kat sane.. huhu.. mule2 tolak ckp nak balik.. tpi kena paksa jugak.. xnk hampakan mak abah.. diner la 1 meja bersama MZS, along, alang n adah.. Abah dgn mak kenyang lagi mase tu.. huhu.. pastu baru balik.. dekat pukul12 dah kot.. 

Sabtu- 1/12/2012
- Masa untuk hantar barang dan daftar kolej.. XD dan hantar cik abg ke Pilah.. ajak mak, along, adah n alang teman sekali.. mak jep tak ikut.. kesian kat abah tingal sorang kot.. so.. kami pergi b'5.. ^_^
- ambooiiii ~~ besar pangkat! atiq dduk depan.. MZS kat sebelah.. nak jep bg along duduk depan tapi along tak kisah.. huhu.. so.. dri kota ke Segamat ke Pilah cik abg tula yg drive.. Atiq teman kat sebelah.. borak2 ngn dia tak nak kasi dia mengantuk sebab semalaman tak tido.. Along, alang n adah duk kat belakang.. huhu.. (teruk atiq ni)
- SEGAMAT : ALHAMDULILLAH segalanya dipermudahkan.. tapi tibe2 nak masuk barang last.. pintu terkunci.. opssss".. gelabah dah time tu.. Along pun tolong bukak tapi tak boleh.. mcm2 alternatif gak wat.. smpai last2 cik abg naik tolong bukak.. pun tak boleh jugak.. nasib la ni time daftar.. lelaki boleh naik.. klau tak.. memang tak diizinkan cik abg tu naik.. hee~ sebelum pintu tu pecah.. Atiq pn pergi la report kat UPK.. ALHAMDULILLAH..abg kat upk tu terus datang dan betulkan.. sambil diperhatikan Atiq, Along ngn MZS..
- GERAM : ha",.,,MZS tak abis2 kutuk kolej atiq.. mentang2 la dia kolej baru kat Pilah tu.. grrr~ geram jep tau... tapi b'terima kasih la sebab dah tolong bawak atiq ke sini.. hee~
- MAKAN : ok.. kitorang benti makan kat mane ntah sebelum sampai Pilah (tak ingat).. mase makan tu gatal tangan.. nak tengok2 fon MZS.. ha".. kan da jeles kan.. hee~ (majuk kejap).. sampai MZS tegur2 atiq tengok atiq lain.. pandai dia pancing atiq borak2 dgn dia.. nak pujuk leteewww,,,, hehe..
-PILAH : ALHAMDULILLAH.. selamat sampai.. kejap jep cik abg tu bawak masuk barang dia.. ada kawan dia tolong.,. atiq dduk jep kat pondok dengan Alang.. tak mo la sebok2.. segan ramai lelaki..huhu.. dia da siap anta barang terus balik.. tinggal la dia kat sini,.sebab esok dia nak 'terbang' katanye.. hee~
- PILAH -> Kota : Atiq drive.. ikut hgway Senawang.. wee~ ALHAMDULILLAH sampai dengan selamat dan segalanya dipermudahkan.. =) tapi banyak kali jugak Abah call.. risau kitorang sume pempuan.. sweet n caringnye abah,,
-KOTA : sampai2 rumah MZS.. mak dah siapkan makanan.. so.. makan.. borak2 jap.. terus balik rumah Atiq sebab dah malam sangat...
-sebelum tidur selesaikan masalah..dia dah tau dah kenapa atiq lain.. salah faham jep..so..lepas tu tidur dengan SENYUMAN.. (^_^)

Ahad - 2/12/2012
-balik Segamat tumpang Aten.. sebab malas nak bawak kete balik segamat.. kesian kete duk kat luar jep nanti..lagipun belum ada apa2 kepentingan lagi nak bwk kete ke sini..
-Petang tu ABAH msg : "selamat memulakan semester baru.semuga lebih baik dan lebih mengembirakan".. hee~ senyum2 dapat msg dari abah.. IN SHAA ALLAH Abah.. atiq cuba yang terbaik..amiin.. ALHAMDULILLAH.. dapat tambahan doa dari mak abah selain dari IBU AYAH..=)
 - Malam pulak MZS msg.. dia forward msg abah tu.. lalalala~ sah2 la kantoi kan sebab abah dah msg atiq dulu.. mesti abah pesan same thing kat dia kan.. 

::Atiq sangat-sangat BERTERIMA KASIH kepada semua yang sudi teman.. tolong angkat barang Atiq..MZS yang tolong drive.. dala semua support.. segan tau::
::THANKS A LOT jugak kat ATEN, mak dan abah dia..tumpangkan Atiq::
::seriusly..MAKIN BERTAMBAH SAYANG dekat family MZS.. Atiq harap sangat2.. semua ni akan berkekalan walau apa pun jadi.. walaupun pada masa Z* bukan jodoh atiq.. Atiq harap boleh still baik dan rapat dengan mereka macam sekarang ni.. ='D tapi harap2 memang ada Jodoh la.. amiin..
::apapun.. Atiq baik dengan family MZS bukan sebab dia tapi sebab family dia sangat dan super duper BAIK dan Atiq sayang mereka::

"..BEST and SWEET moment.."

thanks and sorry for e'ting
= AtiQ (^_^) =

Wednesday, 21 November 2012

SWEET DAY's


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

ASSALAMMUALAIKUM W.M.B..

Ehem..ehem.. ehemmm.... *sengih-sengih*

ALHAMDULILLAH... terima kasih ALLAH atas rasa gembira ni.. hee~

(^_^)

:: terima kasih kepada peneman2..mereka2.. dan ex-roomate tersayang ::

Tuesday, 16 October 2012

Kisah si ROOMATE


بِسْمِ اللهِ الرَّحْمنِ الرَّحِيمِ

ASSALAMMUALAIKUM W.M.B..

ALHAMDULILLAH...berakhir sudah 'peperangan' dalam final exam untuk semester 4 ni.. (^_^)
so..selamat tinggal semester 4.. hai-hai semester 5... insyaAllah...

ok..dah start cuti sem.. ade la banyak masa nak update en.blog Atiq ni...

Hurmmm... banyak kenangan manis dan ade jugak tawar sepanjang sem 4 ni.. ok.. now.. focus cerita pasal roomate.. sem ni Alhamdulillah Atiq dapat roomate yang sangat caring+ sportive +ceria+rajin dan macam2 lagi la.. seriusly.. seronok sangat.. dia baru 18tahun.. nama dia NURUL SYAHIRAH bt. ABDUL RAHMAN.. 


Ira..comel orangnya.. baik hati.. pemurah..family dia pun same.. mak Ira pun sangat baik dan pemurah.. happy sangat kenal mereka..

Ira kan selalu belanja Atiq.. belikan makanan.. kawan Ira.. namenye Mimi.. Mimi pun baik jugak.. selalu beli macam2.. terasa segan tau.. sayang mereka macam adik sendiri... kalau sakit..Ira caring jep.. bagi ubat..sapukan ubat.. hisyhhh... terharu sangat... =')

ok..yang paling suprise sekali.. Ira dan Mimi bagi hadiah... semua gara2 terkantoi nampak sumting mase Ira bukak laci.. so..Ira dan Mimi bg hadiah utk itu... THANKS A LOT BOTH MY DEAR... ^_^


Ni ha HADIAH nyeee..... =)
sebelum2 ni pun dapat roomate yang baik-baik.. KAk Fatin, Dinie and Ikin.. Alhamdulillah... terasa bersyukur amat.. harap-harap lepas ni pun sama..

Semua kenangan antara kita akak tak akan lupa... Thank a lot and sorry for everything.. mohon halal segalanya dunia akhirat... MUch LOVE.. 


"...Setiap pertemuan pasti ada perpisahan..setiap pertemuan pasti mencoret kenangan..."



thanks and sorry for e'ting
= AtiQ (^_^) =

Sunday, 23 September 2012

dugaan itu...='(


YA ALLAH,
TABAHKANLAH HATIKU DALAM MENERIMA UJIAN DARIMU..
YA ALLAH,
TERIMA KASIH TUNJUKKAN SEMUA KEBENARAN..
YA ALLAH,
DORONGLAH DAN TUNJUKKANLAH JALAN YANG TERBAIK..


ada ketika kita bahagia..namun dugaan pasti datang tanpa diduga.. sesunggunya ini dugaan terhebat.. sesuatuiyang tidak disangka.. Ya Allah..aku lemah.. kenapa semua ini harus terjadi..
kemesraan kian hilang..kebahagiaan kian kelam.. seandainya ini yang harus aku terima.. berilah aku kekuatan.. jauhkanlah aku dari kemurkaan mu.. ALLAH.. :'(








p/s: MZS maafkan atiq tak cerita semua ni.. atiq tak ready nak cerita kat orang luar.. 'orang luar' tu selain dari family.. harap awak faham.. thanks let me know who i'm for u..and being caring to me..